Feedback

Wat is de Locatiescan?

Via KVK Locatiescan krijg je een overzicht met basisinformatie over de bevolking (vraag) en concurrentie (aanbod) in een door jou gekozen vestigingsplaats (gemeente of wijk). De cijfers van dit gebied worden vergeleken met het landelijk gemiddelde en met de cijfers van een zelf aangegeven referentiegebied. Je krijgt cijfers over meerdere jaren, zodat ook veranderingen in het gebied zichtbaar worden.

Cijfers om je plannen te onderbouwen

Je maakt jouw selectie online en ontvangt de scan binnen een paar minuten per e-mail in de vorm van een Word-document. Ook krijg je een Excelbestand met alleen de cijfers. Deze zijn eenvoudig te exporteren naar andere documenten, zoals een financieel plan. Op basis van de cijfers doe je zelf aanvullend onderzoek en bouw je een argumentatie op over de geschiktheid van een vestigingsplaats. Daarmee kun je je plannen onderbouwen. Denk aan je ondernemings- of marketingplan. Nuttig voor jezelf, maar vaak ook verplicht als je financiering nodig hebt. In de scan staan verder verwijzingen naar andere bruikbare informatiebronnen.

Verkenning geen onderzoek/advies

De scan is géén vervanging van het vestigingsplaatsonderzoek, maar vormt een eerste verkenning van een vestigingsplaats. Het gaat om basisinformatie die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je ondernemingsplan.

Primair voor bedrijven die zich richten op de consument

KVK Locatiescan is beschikbaar voor bedrijven die zich richten op de consument, ook wel Business to Consumer (B-to-C) bedrijven genoemd. Voor deze bedrijven is kennis over de lokale markt essentieel. Je kunt een branche kiezen uit circa 500 beschikbare zogenoemde SBI-codes. Let op: Niet voor  iedere branche is er een code op detailniveau. Zo is er bijvoorbeeld maar één code voor restaurants. Specifieke informatie over bijvoorbeeld Italiaanse restaurants is niet beschikbaar. Ook gaan de cijfers maar over één branche. Voor mengvormen, zoals een bakkerij met een lunchroom, kun je eventueel twee scans maken.

Bekijk hier de lijst beschikbare branches

Databases van het CBS en KVK

KVK Locatiescan baseert zich op de meest recente beschikbare cijfers uit het KVK-Handelsregister en de CBS-databases. Een deel van de cijfers zijn standcijfers. Deze hebben  betrekking op 1 januari. Bijvoorbeeld het aantal inwoners op 1-1-2018. Een ander deel zijn mutatiecijfers: de veranderingen in één jaar. Bijvoorbeeld het aantal bedrijven dat in 2017 is gestart.

Bekijk hier een voorbeeld Locatiescan