Veelgestelde vragen

1. Waar vind ik de Locatiescan?

De Locatiescan is te vinden op  www.locatiescan.info. De Locatiescan is ook te bereiken via www.kvk.nl/locatiescan.

2. Wie is de uitgever van de Locatiescan?

De Locatiescan is een initiatief van de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Beide partijen zijn voor de helft eigenaar en verantwoordelijk voor de data.

3. Is de Locatiescan door iedereen te gebruiken?

Ja, maar de scan is primair ontwikkeld voor startende en gevestigde ondernemers die leveren aan consumenten, ook wel Business to Consumer (B-to-C) bedrijven genoemd, met een lokaal/regionaal verzorgingsgebied. Je kunt een branche kiezen uit circa 500 beschikbare zogenoemde SBI-codes. Let op: Niet voor iedere branche is er een code op detailniveau. Zo is er bijvoorbeeld maar één code voor restaurants. Specifieke informatie over bijvoorbeeld Italiaanse restaurants is niet beschikbaar. Ook gaan de cijfers maar over één branche. Voor mengvormen, zoals een bakkerij met een lunchroom, kun je eventueel twee scans maken. Download hier de meest actuele lijst van SBI-codes die voor de Locatiescan geschikt zijn.

4. Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de Locatiescan?

De Locatiescan is voor iedereen gratis beschikbaar. Als kleine tegenprestatie vragen je de gebruikersenquête in te vullen. De link naar deze enquête staat in de scan die je ontvangt en in de begeleidende mail.

5. Ik kan mijn branche niet vinden; wat nu?

We leveren cijfers per branche, branchegroep of sector. Op je uittreksel (bewijs van inschrijving) bij de Kamer van Koophandel staat jouw SBI-code vermeld. Je kunt een branche kiezen uit circa 500 beschikbare SBI-codes. Let op:  Niet voor  iedere branche is er een code op detailniveau. Zo is er bijvoorbeeld maar één code voor restaurants. Specifieke informatie  over bijvoorbeeld Italiaanse restaurants is niet beschikbaar. Ook gaan de cijfers maar over één branche. Voor mengvormen, zoals een bakkerij met een lunchroom, kun je eventueel twee scans maken.

6. Hoe actueel zijn de cijfers?

Wij hanteren cijfers van 1 januari van het meest recente beschikbare jaar. Het exacte jaartal staat vermeld in of bij de grafiek. De cijfers worden één keer per jaar geactualiseerd.

7. Mijn vestigingsplaats bestaat uit een deel van een wijk; kan ik dat invoeren?

Nee, het laagste geografische niveau waarop de scan beschikbaar is, is het wijkniveau. Bij het CBS zijn wel bevolkingscijfers bekend per buurt. Zie http://www.cbsinuwbuurt.nl.

8. Ik wil cijfers op een hoger niveau, dus niet per branche, maar voor een branchegroep of zelfs een sector; kan dat?

Ja, dat kan. Bij ‘Zoek in de lijst’ staat een boomstructuur waar je ider niveau kunt selecteren. Download hier een lijst van SBI-codes die voor de Locatiescan geschikt zijn.

9. Het product bevat basiscijfers; ik heb meer/andere gegevens nodig om mijn bedrijfsplan te onderbouwen; hoe kom ik daaraan?

Via www.CBS.nl/statline zijn er heel veel cijfers te vinden over gemeenten en economische sectoren in Nederland. Achterin de scan is er  een overzicht opgenomen met mogelijk interessante bronnen. Daarnaast zijn er veel particuliere bureaus die je verder kunnen helpen met je onderzoek of dit voor je kunnen uitvoeren. Als je met een KVK-adviseur wilt sparren over de uitkomsten, neem dan contact op met 088-5852222 of stel je vraag via https://www.kvk.nl/service-en-contact/stel-een-vraag-online/.

10. Ik heb een Locatiescan besteld maar niet per mail ontvangen, wat nu?

Mocht je de mail met jouw Locatiescan niet hebben ontvangen, check dan eerst je map met ongewenste mail (spambox). Als de scan daar ook niet inzit, stuur dan een melding aan  locatiescan@kvk.nl Dan zorgen wij ervoor dat je de scan zo snel mogelijk alsnog ontvangt.

11. Er lijkt een storing te zijn. De scan werkt heel traag of is niet beschikbaar, of ik krijg een melding waaruit blijkt dat deze niet goed lijkt te werken.

Geef deze melding door via https://www.kvk.nl/service-en-contact/stel-een-vraag-online/.

12. Het programma werkt niet op mijn device.

Het programma is ontwikkeld als webapplicatie en te gebruiken op tablet en smartphone en is getest op de volgende devices:  iPad 4, iPad Air 2, Samsung Galaxy Tab 3, iPhone 5, iPhone 6, iPhone 8, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S8.

13. Het programma werkt niet in mijn browser.

Het programma is ontwikkeld voor de volgende browsers:

 • IE 11 / Edge
 • Windows mobile 10
 • Firefox laatste 2 versies
 • Chrome laatste 2 versies
 • Safari laatste 2 versies
 • iOS 6+ (native browsers)
 • Android 4.4+ (native browsers)
 • Opera laatste 2 versies

14. Zijn de veranderingen in branchecodering verwerkt in deze publicatie?

Nee. De Locatiescan is gebaseerd op de SBI codering 2017. Vrijwel elk jaar vinden er kleine wijzigingen plaats in de SBI codering. Deze wijzigingen zijn niet verwerkt in de Locatiescan. Voor de volledigheid vind je hieronder een overzicht van de wijzigingen:

 • De wijziging in versie 2012 betreft de uitsplitsing van de SBI 47.91 “Detailhandel via postorder en internet” in 8 subgroepen.
 • In versie 2013 zijn de SBI 7410 “Industrieel design en vormgeving” en de SBI 7111 “Architecten” verder onderverdeeld. In de laatstgenoemde SBI zijn de interieurarchitecten nu afzonderlijk onderscheiden.
 • De versie 2014 kent drie wijzigingen: – om technische reden zijn de codes in de SBI 63.9 gewijzigd (van 63.2 naar 63.9). – de ijssalons (56.10.3) worden niet meer apart onderscheiden en zijn opgenomen bij de SBI 56.10.2. – glazenwassers en schoorsteenvegers worden apart onderscheiden binnen de SBI 81.22.
 • In versie 2016 is de SBI 5812: “Databanken” afgesplitst van SBI 5811: ‘Uitgeverijen van boeken en databanken’. Hiermee is de SBI ook op dit punt conform de NACE. Voorts zijn de titels van 46.75.2, 47.51.1, 55.20.2, 58.11 en 58.12, 65.30.1, 86.91.3 en 96.02.2 aangepast.
 • In versie 2017 is het landbouwgedeelte verder gedetailleerd via 35 extra vijf-cijferige klassen. Ook zijn de titels van 56.10.2, 87.2 en 87.20 aangepast.
 • In versie 2018 zijn de peuterspeelzalen (88.91.2) en de andere vormen van kinderopvang (88.91.1) samengevoegd. Door een wettelijke wijziging was het onderscheid niet meer te maken. Voorts zijn de schadeverzekeringen (65.12) opgesplitst in zorgverzekeringen (65.12.2) en overige schadeverzekeringen (65.12.1).

15. Als ik op kvk.nl/adressen kijk, zijn er minder adressen dan de Locatiescan telt. Hoe zit dat?

De Locatiescan geeft een telling van alle adressen. In de adressenapplicatie op kvk.nl/adressen zijn slechts de adressen van inschrijvingen opgenomen, waarvan de inschrijver impliciet te kennen heeft gegeven dat wij deze adressen aan derden mogen leveren.

16. Volgens mij zijn er meer vestigingen in een bepaalde branche dan de Locatiescan telt. Kan dat kloppen?

De Locatiescan telt de bedrijven op basis van de branchecodering in het handelsregister. Het kan zijn dat een bedrijf ook andere activiteiten uitoefent en dit de hoofdbranche is. Verder veranderen sommige bedrijven hun activiteiten, maar verzuimen deze wijziging bij de KVK te melden. Dat kan ertoe leiden dat er verschillen zijn tussen de Locatiescan en de werkelijkheid.

Overige vragen

Voor alle overige vragen kun je contact opnemen met het KVK Servicecenter tegen lokaal tarief op het nummer 088 585 15 85.

E-mail

Of stel je vraag per e-mail met dit contactformulier. Ook als je positieve of negatieve feedback hebt over deze dienst, horen we dat graag.